Nyd godt af goderne i Danmark 

Der er mange fordele ved at bo i Danmark. Udover skøn natur og hyggelige byer er der masser af kulturelle oplevelser og skøn kunst. Og så er det danske samfund bygget op omkring en særlig velfærdsmodel, hvor både studerende og arbejdsløse er sikret støtte i verdensklasse, og hvor både lægebesøg og hospitalsindlæggelser er betalt over skatten.

Nyd både naturen og kulturen

I Danmark har du let adgang til naturen. Der er aldrig langt til skov eller strand, heller ikke når du er i midt i byen. Badestrande er generelt offentligt tilgængelige, ligesom de fleste skove er åbne for enhver. Så du har alle muligheder for at komme ud i naturen og nyde både afslapning og motion. Der er desuden en masse rekreative områder og gode legepladser, selv midt i de store byer. Tilflyttere fra Norge, Sverige og andre bjergrige lande vil dog hurtigt bide mærke i den ene ting, som den danske natur ikke kan tilbyde: bjerge. Det danske landskab er fladt, og den lille bakke, der kaldes Himmelbjerget, kan ikke imponere.

Hvis du også elsker kunst, er der altid nye trends at finde. Kunstdk er din genvej til kunsten i Danmark. Her finder du museer, brugskunst og du kan prøve kræfter med at skabe din egen kunst. Der er også mange andre kulturelle tilbud rundt om i landet. Både koncerter, museer og sportsaktiviteter er udbredte og tilgængelige. Der er med andre ord noget for enhver smag i det danske kulturliv.

En særlig samfundsstruktur

Det danske samfund er måske allermest kendt for sin velfærdsmodel. Gennem skatten betaler danskerne for lægebesøg og hospitaler, for uddannelse fra første klasse til universitetsniveau, samt for økonomisk hjælp til arbejdsløse og studerende. Folk i arbejde kan dog med fordel betale ind til en a-kasse og dermed opnå dagpenge, hvis de skulle miste deres job. Du kan læse mere i denne guide til a-kasserne i Danmark. Tilflyttere skal være særligt opmærksomme på at tilmelde sig en a-kasse, da de ved arbejdsløshed ellers vil opnå en væsentligt lavere takst af kontanthjælp, indtil de har boet 10 år i Danmark.

De mange goder

En af de ting, som de fleste tilflyttere bider mærke i, når de kommer til Danmark, er det gratis uddannelsessystem, og særligt det faktum at personer over 18 år, som er under uddannelse, får uddannelsesstøtte. Det vil sige, at de modtager ’løn’ fra staten, mens de uddanner sig. Mange andre steder i verden betaler folk i dyre domme, særligt for en universitetsuddannelse. Derfor er det danske system med til at sikre, at alle, uanset hvor mange penge deres forældre tjener, kan tage en uddannelse.

For nordiske tilflyttere vil samfundsmodellen måske ikke adskille sig markant fra det, man er vant til. Til gengæld vil nordmænd og svenskere nok bide mærke i et lavere lønniveau, som til gengæld matches af de lavere priser på dagligvarer og andre leveomkostninger. Af den grund kommer en del nordmænd og svenskere også på indkøbsture til Danmark, ligesom danskerne kører til Tyskland. Der er masser af gode grunde til at slå sig ned i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *